Feestelijke uitreiking Anton Došen Scriptieprijs

Aan het einde van een bijzonder inspirerend en met honderden professionals druk bezocht symposium ‘The next big thing, will be a lot of small things’ van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, vond de feestelijke uitreiking van de Anton Došen Scriptieprijs plaats.

De Anton Došen Scriptieprijs is voor de vierde keer uitgereikt aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. De prijs is verbonden aan de leerstoel van prof. dr. Petri Embregts en ingesteld door de Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland in samenwerking met Tilburg University en STEVIG, onderdeel van Dichterbij. De Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland heeft zich ten doel gesteld om wetenschappelijk onderzoek op dit terrein te stimuleren. Vanuit deze gedachte is dan ook de Anton Došen Scriptieprijs ingesteld om meer (jonge) mensen te motiveren onderzoek uit te voeren bij deze doelgroep. De prijs wordt iedere 2 jaar uitgereikt. Voor de winnaar is een bedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld en de mogelijkheid om de winnende scriptie (in verkorte vorm) te publiceren in het tijdschrift Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.

Em. prof. dr. Došen is een van de eersten in Nederland die een onderbouwing probeerde te geven aan wat professionals in de dagelijkse, klinische praktijk nastreven: begrijpen en verklaren van de complexiteit van psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Kenmerkend voor zijn benadering is de centrale plaats die hij het ontwikkelingsniveau (en dan vooral de emotionele- en persoonlijkheidsontwikkeling) toebedeelt in het ontstaan en uiten van gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.

De jury was vol lof over de inzendingen en de drie nominaties. Maar er kan maar één de winnaar zijn: Jolien Rheiter met Instrument seksuele ontwikkeling
Jolien Rheiter deed onderzoek naar de seksuele ontwikkeling van mensen met verstandelijke beperking. Seksualiteit van mensen met verstandelijke beperking is vaak moeilijk bespreekbaar. In dit winnende onderzoek werd een vragenlijst ontworpen en gevalideerd die de seksuele ontwikkeling van mensen met verstandelijke beperking in kaart brengt. Het uiteindelijke meetinstrument is betrouwbaar en onderscheidend voor deze doelgroep. De jury beoordeelde het onderwerp van de winnende thesis als uitermate relevant voor de doelgroep van mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. Jolien ontving de prijs uit handen van em. prof. dr. Anton Došen zelf.

wetenschappelijk onderzoek seksuele ontwikkeling verstandelijke beperkingScriptiewinnares Jolien Rheiter ontvangt de prijs voor haar onderzoek uit handen van em. prof. dr. Došen

 


Terug naar blog overzicht
© 2024 - Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland
Naar boven