En de winnaar is….

Op 2 april 2019 vond het Symposium “Krachtige kennisbronnen: verbinding door bouwen en vertrouwen” plaats , georganiseerd door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University).

Aan het einde van een geslaagde dag met veel nieuwe inzichten en tal van inspirerende ontmoetingen vond de feestelijke uitreiking plaats van de Anton Došen Scriptieprijs.

Anton Došen Scriptieprijs
De Anton Došen Scriptieprijs werd reeds voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Anton Došen, een van de eersten in Nederland die de zorg voor de geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking over het voetlicht bracht. De Anton Došen Scriptieprijs wordt uitgereikt aan een masteronderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen.

De genomineerden
De vier genomineerden voor de Anton Došen Scriptieprijs 2019:
Een veilige haven. Een kwalitatief onderzoek naar de werkzaamheid van de collectieve voorzieningen Amarant Groep. Geschreven door Malou Deenen, onder begeleiding van Kristel Driessens en Jan Depauw van de Universiteit Antwerpen.
Individuals with mild to borderline intellectual disability in a forensic addiction treatment centre: Prevalence, characteristics and differences in response to treatment. Geschreven door Ilse Luteijn, onder begeleiding van Robert Didden en Joanneke van der Nagel van de RU Nijmegen.
Straatwijzer: Online psycho-educatie over licht verstandelijke beperkingen en psychatrie. Geschreven door Mandy Spaltman, onder begeleiding van Esther Albers van de RU Nijmegen en Sammy Roording-Ragetlie, klinisch neuropsycholoog bij Karakter.
Doorstromen naar onderwijs? Voorspellende kindfactoren van een onderwijsperspectief voor kinderen met een verstandelijke beperking. Geschreven door Karin Vredeveld, onder begeleiding van Jolanda Douma en Lex Wijnroks van Universiteit Utrecht.

En de winnaar: Ilse Luteijn

De jury was unaniem: Ilse Luteijn is de onbetwiste winnaar met haar scriptie over de behandeling van verslaving in een forensische setting. . Haar onderzoek is uitermate relevant voor mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen, en dus ook voor de klinische praktijk.
Uit het onderzoek van Ilse Luteijn kwam naar voren dat cliënten met een verstandelijke beperking lager scoorden op de wens om geholpen te worden. Er waren geen verschillen in de mate waarin cliënten hun problemen erkenden, bereid waren te starten met de behandeling en de mate van agressie tijdens de behandeling. De jury oordeelde: ‘Een mooie, gedegen en goed geschreven scriptie, die bijdraagt aan betere verslavingszorg voor mensen met een verstandelijke beperking.’


Terug naar blog overzicht
© 2024 - Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland
Naar boven