Blogberichten

Hier vindt u onze blogberichten.

Familie & Zo

Eind  2018 heeft Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland bijgedragen aan de realisatie van het praktijkproduct  Familie & Zo: een app die op een systematische wijze de ondersteuning in familienetwerken van mensen met een lichte verstandelijke beperking en een eventuele bijkomende psychische stoornis of gedragsstoornis in kaart brengt en op deze manier bijdraagt aan participatie en inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.  Het bedrag dat de Stichting heeft vrijmaakt voor de ontwikkeling van bovengenoemde app bedraagt €10.000.

Sanne Giesbers en Tess Tournier werken als promovenda bij de Academische Werkplaats leven met een verstandelijke beperking en richten zich met hun promotieonderzoeken op de familienetwerken van mensen met een lichte verstandelijke beperking. In dat kader hebben Sanne en Tess de Family Network Method- Intellectual Disability (FNM-ID) ontwikkeld onder begeleiding van prof dr.  Andrew Jahoda, prof dr. Richard Hastings , dr. Lex Hendriks en prof dr P Embregts. Met dit instrument kan op een systematische wijze de ervaren emotionele ondersteuning vanuit de familiecontext in kaart worden gebracht. Tevens geeft het instrument inzicht in de opbouw en structuur van de bredere familiecontext waarin de relaties tussen mensen met een lichte verstandelijke beperking en hun familie ingebed zijn. Om dit instrument breed in te kunnen zetten in de zorg voor mensen met een  verstandelijke beperking is het van belang de huidige wetenschappelijke versie van de FNM-ID om te zetten naar een toegankelijk digitaal praktijkproduct. Het praktijkproduct wordt in 2019 voorafgaand aan de promotieplechtigheid tijdens een studieochtend gepresenteerd.  

Met uw steun vertalen we resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar toegankelijke praktijkproducten voor een nog betere kwaliteit van zorg. Helpt u mee?

Lees verder

Symposium Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking

Symposium Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking

Op dinsdag 2 april 2019 organiseert de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) haar vijfde symposium. Het symposium is een feestelijke dag waarop onderzoekers, professionals uit de praktijk, het onderwijs en mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten van harte welkom zijn. Aanmelden kan via http://bit.ly/2C3heqO

Tijdens het symposium van de Academische Werkplaats  wordt ook de Anton Došen Scriptieprijs uitgereikt. De Anton Došen prijs is een scriptieprijs gericht op onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblemen en/of psychopathologie. De prijs wordt uitgereikt aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van onderzoek bij deze doelgroep.

De scriptieprijs is door de Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland ingesteld in samenwerking met Tranzo (Tilburg University) en Specialistische en Forensische zorg STEVIG, onderdeel van Dichterbij.

Lees verder

Anton Došen Scriptieprijs 2019

Op dinsdag 2 april april 2019 wordt voor de vijfde keer de Anton Došen Scriptieprijs uitgereikt (juryvoorzitter: prof. dr. Petri Embregts) aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische en/of gedragsproblemen.

De scriptieprijs bevordert onderzoek naar de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische en/of gedragsproblemen (begeleiding, behandeling en diagnostiek) en wordt uitgereikt aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie. Iedereen die een scriptie op dit gebied heeft geschreven in het kader van een universitaire master aan een universiteit in Nederland of België in het academisch jaar 2016/2017 en 2017/2018 komt in aanmerking voor de scriptieprijs.

Voor de winnaar van de Anton Došen Scriptieprijs wordt een geldbedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld

Aanmelden kan vanaf heden tot 1 november 2018. Meer achtergrondinformatie over de prijs, het reglement en waar de aanmelding aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de prijs is te vinden op de website van de Anton Došen Scriptieprijs.

Lees verder

Save the date

Op dinsdag 2 april 2019 organiseert de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) haar vijfde symposium. Het symposium is een feestelijke dag waarop onderzoekers, professionals uit de praktijk, het onderwijs en mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten van harte welkom zijn. Later dit jaar volgt meer informatie over het programma van het symposium en aanmelding. Traditiegetrouw wordt tijdens het symposium de Anton Dosen Scriptieprijs en Jan van der Kruis Innovatieprijs uitgereikt. Meer informatie over beide prijzen en over informatie rondom aanmelden (aanmelden is mogelijk vanaf half juni 2018 tot en met 1 november 2018) is te vinden op de website van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking.

Lees verder

De privacy van de donateur

De nieuwe Europese privacy wet gaat 25 mei 2018 in en zorgt er voor dat particulieren beter hun persoonsgegevens kunnen beschermen en kunnen opvragen wat er over hun aan persoonsgegevens is vastgelegd. Dat geldt ook voor donaties aan een goed doel. Goede doelen moeten uitleggen wat zij met uw persoonsgegevens doen en u kunt daar controle over uitoefenen.
Uw privacy is belangrijk. Ook voor ons! Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland maakt voor online donaties gebruik van de donatiemodule van Geef.nl Daarom zijn wij zeer verheugd met het bericht dat deze donatiemodule als één van de eerste donatiemodules volledig voldoet aan de nieuwe privacyregelgeving.
U bepaalt zelf of uw persoonsgegevens vanuit de donatiemodule worden doorgezet naar de Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland. U kunt hiervoor kiezen als u op de hoogte gehouden wilt worden over de activiteiten van de stichting. Mocht u in een later stadium willen inzien welke gegevens precies van u zijn vastgelegd of wilt u deze alsnog verwijderen dan kan dat. U kunt ook direct al beslissen anoniem te doneren. Dan worden er geen persoonsgegevens verzameld.
Voor meer informatie heeft Geef.nl nog een aantal veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden opgenomen.

Lees verder
© 2019 - Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland
Naar boven